Clients  FAQ (NL)  

FAQ (NL)

Vaak gestelde vraag:
Hoe maken professionele filmmakers hun prijs op?
Veel mensen denken dat we misbruik van kennis maken om klanten af te persen. Er zijn natuurlijk altijd wel filmmakers die hun eigen kunnen overschatten, maar prijs is meestal wel degelijk een criterium om de kwaliteit te bepalen. Vandaag de dag ziet de echte filmmaker helaas steeds meer 'hobbyisten' naast zich lopen die zichzelf als professioneel aanprijzen omdat ze toevallig een "professionele" camera hebben. Klanten lopen ook steeds meer het risico op misleiding door die hobbyisten met extreem lage on-concurrentiële tarieven en alle onprofessionele gevolgen of fouten van dien. Hoe ziet een correcte prijs van de vakman er dan wel uit...

Eerst is er het loon.

* Een correcte filmmaker werkt zoals iedere zelfstandige met een btw-nummer of als freelancer via een agentschap. Hij draagt dus BTW en sociale lasten af, eventueel ook een commissieloon van het agentschap, die aangerekend moeten worden, maar dus eigenlijk geen "loon" voor hem is.

* Het is een intellectueel beroep, waarvoor een lange en zeker niet goedkope studie nodig is. De kostprijs van deze studies (tijd, boeken, oefening) tekent zich in het uurtarief van de vakman. Het gemiddelde uurloon van een professioneel filmmaker ligt hoger dan een bv. klusjesman of een verkoper in de winkel, maar wel lager dan een bv. een advocaat. Het gemiddelde uurloon zit rond de 50 euro per uur.

Naast het loon zijn er de kosten.

* Een filmmaker heeft degelijk materiaal nodig m.a.w. goede betrouwbare camera’s, lichtgevoelige objectieven, stevig statief, veilig opbergmateriaal en diverse accessoires. Daarnaast mag men niet vergeten dat veel van dat materiaal om de 2 jaar opnieuw aangekocht moet worden om te kunnen voldoen aan de eis van de klant. Al bij al moet je rekenen dat iedere flightcase toch een kleine auto waard is.

* Een filmmaker moet safe spelen en voorzien zijn op eventuele pannes, vandaar dat hij al z'n materiaal meestal in tweevoud heeft.

* Na het filmen steekt de vakman veel tijd in Post-productie. Hiervoor zijn op zijn minst een up-to-date computer met legale software nodig samen met een betrouwbaar en regelmatig gekalibreerde monitor en een goed Back-up systeem.

En meestal is er ook nog de afwerking.

* Bijvoorbeeld na een video-shoot steekt de filmmaker dikwijls nog vele uren in het selecteren en bewerken van beeldmateriaal. Wie de film rechtstreeks uit de camera op een dvd brandt, maakt zich er gemakkelijk vanaf en en kan men moeilijk een professional noemen. Gemiddeld mag men rekenen dat voor elk uur dat de filmmaker gefilmd heeft er ook gemiddeld 1 uur post-productie nodig is. Een hele dag filmen zit op die manier al snel richting de € 600,- of zelfs meer al naargelang de afwerking en verplaatsingskosten. De prijs in dit voorbeeld is een gemiddelde prijs van de professionele filmmaker en er zijn natuurlijk vakmensen die soms een pak meer vragen. Zij zijn meestal gespecialiseerd of hebben een bepaalde nationale of internationale erkenning waardoor zij hun meerprijs 100% waardig zijn.

Muziek video's worden vaak al aangeboden v.a. € 350,- excl. en dat is er ook vaak aan af te zien !!!

ANEMO-ONE
is een semi-professionele videograaf en biedt hoge kwaliteit tegen betaalbare professionele producties.